DE TIJD VER VOORUIT

Metaverse. Een nieuwe wereld in AR en VR, voor niet-ingewijden augmented reality en virtual reality. Eva Jinek zat onlangs in haar dagelijkse avondroutine met een VR-bril aan tafel en deelde deze nieuwe ervaring met Martien Meiland. Het was een kopie van de cameo van Matthijs van Nieuwkerk en Alexander Klöpping uit 2015. Alle begin is moeilijk. In wetenschap en sport zijn deze toepassingen dagelijkse kost en voor gamers kennen de multidimensionale perspectieven amper nog verrassingen. Een mainstreammerk als Ikea kent al simpele toepassingen om te laten zien hoe die nieuwe sofa in je woonkamer zal passen.

Vorige week kreeg ik via LinkedIN een berichtje van muziekcollega Karin Koopmans waarmee ik bijna 15 jaar geleden samenwerkte aan de introductie van een nieuw muziekalbum. Voor dat album waren we op zoek naar een originele invalshoek om de muziek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Ik was niet handig met computers en digitale toepassingen; verre van. Wel las ik veel over ontwikkelingen en had en heb ik een omgeving met pioniers en early adaptors. Veel mensen zullen hen ‘nerds’ noemen en eerlijk gezegd zitten ze er niet ver naast. Het zijn mensen met extreme kwaliteiten en op andere vlakken missen ze bepaalde vaardigheden. Zo kwam ik voor het eerst in aanraking met Second Life, een virtuele wereld waarin je een andere identiteit kon aannemen. Je kon er ook handel drijven, bijvoorbeeld door virtueel land te verkopen of virtuele producten aan te bieden, zoals drankjes of kleding. Er was een economie met een eigen dollar, die ook een wisselkoers had met de echte dollar. Er waren mensen die voor veel geld land verkochten in Second Life en dat geld overhevelden naar de ‘echte wereld’. Belastingvrij. Geen overheid die wist wat er gebeurde en hoe men hier mee om moest gaan.

Enfin, zo handig was ik helaas niet, maar die virtuele kansen kwamen uit alle hoeken en gaten op mij af. Toen bedacht ik het idee om de presentatie van het album in de virtuele wereld te gaan organiseren. Als eerste artiest ter wereld. Helaas, met een goed idee ben je niet altijd de eerste. Dat was al gedaan. Even leek een originele invalshoek als sneeuw voor de zon te verdwijnen, want ja, er is ook een klimaat in Second Life. Maar toen kwam de ingeving. Wat nu als we first en second life met elkaar vermengen en beide werelden samenvoegen? Ik belde met Paradiso en Fabchannel, destijds een pionier in het broadcasten en streamen van concerten. Met de kennis van vandaag waren ze hun tijd ver vooruit. Het idee groeide en er kwam een eerste opzet. In Paradiso speelde 16Down live op het podium en zag men achterop het podium een groot scherm met de beelden en interactie uit Second Life. In de virtuele omgeving van Second Life vormden de avatars de muzikanten en op een groot scherm werden de videobeelden en audiofeed van Fabchannel gestreamd.

Bingo. Dat was een idee waar we mee verder konden. Nu kwam het aan op capabele partners die met kennis en middelen wilden bijdragen. De begroting was al rap niet meer op twee A4-tjes samen te vatten. Een gelukkig toeval was dat Talpa bezig was met een eigen domein in Second Life (Dropzone) en dit idee paste uitstekend als launch event. Met veel specialisten en kennis kwam alles in een stroomversnelling. Iedereen sprak zijn netwerk aan en enthousiasmeerde partijen om mee te doen. Zo leverde RAF de powercomputers, Triple-IT de verbindingen en Lost in the Magic Forest specifieke kennis over Second Life. Bij Talpa was er van iedere afdeling wel iemand betrokken. En zo stonden we in januari 2007 met een team van vijftig mensen te genieten van een primeur. Natuurlijk ging niet alles vlekkeloos, maar in een aantal weken hadden we een wild idee getransformeerd in een wereldprimeur.

Second Life kwam nooit tot bloei. Dat is met veel pioniers en vooruitstrevende denkers het geval. Vijftien jaar later heeft iedereen de mond vol van de verwachtingen van Metaverse. Techniek ontsluiten en toepassen voor de massa blijft een kwestie van timing en geduld. Wellicht is de timing wel urgenter dan we denken en kan de virtuele wereld oplossingen aanreiken voor de problemen waarmee we in deze tijd in de first world worstelen. Klimaat en corona hebben in basis veel connectie met gedrag en verantwoordelijkheid van de bevolking op onze planeet. Misschien bestaan daar in de virtuele wereld ideeën over die een beter voorbeeld vormen en meer impact kunnen maken dan de maatregelen die wereldleiders verzinnen. Globaal en lokaal lijken deze leiders maar moeilijk antwoorden te kunnen vinden op de uitdagingen van vandaag en morgen.

Wellicht kunnen wij individueel en gezamenlijk iets leren in de virtuele wereld, waarmee we in de echte wereld bijdragen aan sociale cohesie en minder verdeeldheid. Dat lijkt me beter dan met augmented reality een nieuwe kast inbeelden in een reeds overvolle woonkamer vol wansmaak.

Auteur:
Wilfried Damman

Biografie:
Wilfried Damman is muziekondernemer, schrijver en sportliefhebber

foto auteur