SPORTZOMER

De afgelopen weken werden we al flink opgewarmd voor een sportzomer die qua agenda amper zijn gelijke kent. Mits koning Corona geen roet in het eten gooit, want deze sportkalender is voor een deel ook het gevolg van annuleringen en verplaatsingen. Het is een uitgestelde sportzomer waarin oudgedienden hun topvorm nog een jaar langer moeten vasthouden en jonge talenten het geluk hebben dat ze drie jaar eerder op de Spelen kunnen debuteren.

Als wielerfan zijn je vrije dagen snel op met een reeks klassiekers, drie grote ronden en de Spelen. Al vroeg in het voorjaar zagen we een gretigheid en grinta die de verwachtingen alleen maar doen stijgen. Tenoren als Pogacar en Roglic toonden hun vorm. Kemphanen als Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe reden zonder remmen. Dat was nog maar een aperitief en une petite hors-d’oevre; de grote couverts en dissen volgen nog.

Eind mei begint de strijd tussen de dertigers Djokovic, Nadal en Federer tegen de fitte, jongere generatie. Hopelijk blijven de veteranen gevrijwaard van blessures en kunnen ze hun absolute klasse in alle pracht etaleren op het gravel van Parijs en het heilige gras van Wimbledon. 

Blessures spelen altijd een rol en zeker bij het EK Voetbal. Wel of geen fitte Van Dijk; het scheelt een slok op een borrel en een slot op de deur. De kansen voor Frankrijk, Spanje en Duitsland schat ik iets hoger in. De gunfactor voor Luis Enrique of het laatste kunstje van Low? Meest eerlijk zou zijn dat de Belgen hun profiel en status omzetten in een titel. Ik denk dat ze zullen choken.

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn buitenlandse toeschouwers niet welkom. Hopelijk betekent dat geen lege tribunes, al zijn we er al min of meer aan gewend. Bijna 200 Nederlandse sporters zullen flat 7 Oranje gaan kleuren en het Wilhelmus zo vaak mogelijk laten klinken.

Zwemmen, zeilen, roeien, fietsen, hockey, paardensport, handbal, voetbal; met minder dan 40 medailles nemen we geen genoegen. Sifan Hassan, Femke Bol, Nadine Visser, Dafne Schippers zullen over uw beeldscherm flitsen, net als Anna van der Breggen, Lieke Martens en Estavana Polman. Geen Dorian van Rijsselberge meer, maar Kiran Badloe. En Mathieu van der Poel op een mountainbike. Slapen doen we na 8 augustus wel weer.

Tot die tijd dromen we van winst, goud, records en onvergetelijke momenten. Daar hoort euforische muziek bij. Soms opzwepend en dynamisch; soms kleiner en ingetogen en met een uiterst toepasselijke woordenschat. Misschien zijn er ook teleurstellingen of huilen we van opluchting en blijdschap.
We plengen ook tranen van verdriet om het overlijden van Bibian Mentel, één van de grootste sporticonen die ons land heeft gekend. We branden een kaarsje voor haar en durven te dromen, zoals we van haar hebben geleerd.

En dan is er muziek! Een gloednieuwe song van Blaudzun, opzwepende muziek van John Coffey, The Overslept en Tenement Kids en aanmoedigende teksten van Darlyn en Rigby. En uiteraard GO for the GOLD.

Geniet van de playlist van de sportzomer!

Auteur:
Wilfried Damman

Biografie:
Wilfried Damman is muziekondernemer, schrijver en sportliefhebber

foto auteur