SUNDAY WAKE UP

Muzikale themalijstjes. John Coffey werd er groot mee in Brazilië toen een landelijke sportschoolketen een song van de Utrechters opnam in een workout-playlist. Er zijn lijstjes voor een regenachtige zondag, playlisten met neo-klassieke pianomuziek of songs om de liefde op te bedrijven. Voor artiesten is het een zegen vanwege de inkomsten, al heeft de luisteraar vaak geen idee wie de uitvoerende artiest is. Gelukkig bestaat Arbeidsvitaminen al 75 jaar als radioprogramma…

Niets leuker dan volger zijn van trends. In een vorig leven zette ik vaak de trend en dat liep niet altijd goed af. Zo introduceerde ik in 2000 de iPod van Apple in de winkels van KPN en Primafoon, terwijl er amper breedband internet beschikbaar was en je via de analoge telefoonlijn moest downloaden. Daarnaast hielden de grote labels hun content ver weg van downloadplatformen. Kortom, een jaar later had ik een paar pallets van die dingen in het magazijn staan. Kwestie van te vroeg naar de markt gaan. Vier jaar later liep iedereen met ‘die nieuwe walkman’.
Het is soms ook een kwestie van gokken op het goede paard. Hyves leek een prachtig platform maar was minder krachtig dan Facebook. En wie herinnert zich ‘Tom’ van MySpace niet? Je beste vriend in social-media-muziekland. Justin Timberlake belt nog wel eens met Tom maar hij neemt niet meer op. Zo heb ik ooit een ingenieus plan bedacht in Second Life voor content en entertainment. Talpa vond het een geweldig idee en dat was het ook, alleen Second Life was slechts een korte hype.  

Zelf ben ik niet zozeer van trends of thema’s. Misschien ben ik te analoog opgevoed. Ik heb zelfs nog een cd-speler in de auto, die ik graag zou verwisselen voor een cassette-speler Het gevoel van zelf opgenomen bandjes met bijzondere opnamen is niet te overtreffen. Zo had ik een cassette met unieke liveopnamen van Urban Dance Squad die ik koesterde als een klomp goud. Toch een keer uitgeleend en nooit meer terug gekregen. Goud en leegte zijn niet te vinden op streaming media; schaarste is een woord dat aan inflatie onderhevig is.
Toch maak ik nu ook speciale muzieklijstjes, vooral om andere mensen te plezieren. Zoals deze Sunday Wake Up om rustig wakker te worden op een dag waarop alles een versnelling lager kan en mag. Soms is het zelfs fijn als er niemand tegen je praat, zoals in de instrumentale tracks van North [Sic] en Blaudzun. Op andere momenten verbaas je je hoe intiem brute rockers als Pronk en Tenement Kids kunnen klinken. En hoe John Coffey een lieve, innemende band kan zijn die naast workout (later op de zondag) ook het eerste uur van je dag aangenaam kan maken.

Ik draai me graag op zondagochtend nog even om, maar voor de vroege vogels zeg ik: geniet en consumeer zonder mate. De artiesten moeten leven van deze streams!

Auteur:
Wilfried Damman

Biografie:
Wilfried Damman is muziekondernemer, schrijver en sportliefhebber

foto auteur