TOPSONG, ALARMSCHIJF & MEGAHIT

Een paar weken geleden werd ik gebeld door Rudo de Raaff. Hij bracht het goede nieuws dat ‘Real Hero’ van Blaudzun tot nieuwe TopSong bij NPORadio2 was gekozen. Champagne!

Dat gevoel bracht me twintig jaar terug in de tijd. 16Down was getekend bij Dino Music, het label van Tony Berk, dat vooral bekend was van Nederlandstalige releases. Tony had een scherp oor en een goed netwerk. Hij ontdekte en tekende Anouk, Di-rect en ook 16Down. Rudo was onze plugger en ging voortvarend van start. Binnen de kortste keren was ik vaker bij 3FM op bezoek dan dat ik achter mijn bureau bij KPN zat. Vooral bij Westbroek en Stenders waren we graag geziene gasten en ‘Subtle Movements’ werd 3FM Megahit. Ook op TV waren we met regelmaat te zien. Playbacken bij Top of the Pops, hele dagen wijn drinken met Thé Lau en Frank Boeijen bij Vrienden van Amstel en Pepsipop op TMF. Bijna wekelijks kwamen we bands als Di-rect, Green Lizard en Racoon tegen in de backstage van een festival of ’s nachts bij een tankstation. In die tijd at je nog een gehaktbal uit de jus…

Tien jaar later. Destine was door Rick van Schooten getekend bij Sony Music en werd door hem internationaal voorgesteld als ‘a blueprint online artist’. Het vijftal was online en social zijn tijd ver vooruit, onder meer door de wekelijkse episodes van DestineTV. In de zomervakantie werden de mannen door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent en vooral Michiel Veenstra was een echte supporter. Hij nodigde de band een hele week uit om nieuwe songs te presenteren in de ochtendshow. Toch liet de zender twee keer de kans liggen om Destine een megahit te bezorgen. 538 was zowel met ‘Stars’ als ‘Stay’ net iets sneller. Bij de tweede Alarmschijf was ik in Berlijn. Net aangekomen vanuit Tokyo belde plugger Dave Toethuis met deze verrassing. Ik was gelijk wakker en belde roomservice voor een champagneontbijt. Succes moet je vieren.

Blaudzun is een liefhebber van goede wijnen en laat de champagne ook graag smaken. In 2014 kon hij zijn eerste Megahit vieren met ‘Promises of No Man’s Land’, dat tevens tot HotShot werd uitgeroepen bij de zuiderburen van Studio Brussel. Misschien nog wel belangrijk: het werd ook de Olympische succeshymne. Dagelijks was de song op TV te horen bij de hoogtepunten van de dag van NOS Studio Sport. Een betere associatie is er niet; vraag dat maar eens aan Handsome Poets (Sky on Fire – 2012) of de familie Hazes (Wij houden van Oranje – 1988).

Blaudzun’s eerste TopSong was ook een bijzonder moment: ik hoorde het in 2017 en de TopSong was in 2018. Jaja, dat kan. Het was namelijk de eerste TopSong in het nieuwe jaar. Een beter getimede champagne kun je je eigenlijk niet voorstellen!

Bij Darlyn kwam de eerste TopSong als een echte verrassing. Deze band had net de eerste EP klaar en het succes op radio en Spotify overviel hen. Door mijn goede vriend en collega Leo Hoeksema werd ik snel ingeschakeld om alle internationale interesse in goede banen te leiden. De song kreeg namelijk een hoge positie in ‘Fresh Finds’ en dat is een soort visvijver voor unsigned talent. Uiteindelijk zijn we ‘the American dream’ aangegaan en dat was een mooie ervaring, zonder dat het tot concrete output heeft geleid. Wel een tas vol met wonderlijke verhalen en belevenissen.

De tweede TopSong was ook een verrassing. Op verzoek van Massive Music had zangeres Diwa Meijman een cover ingezongen van Tiffany’s ‘I Think We’re Alone Now’, dat werd gebruikt in de feestdagencommercial van McDonalds. Een jaar later werd de tv-commercial gerecycled en kwam wederom de vraag of we geen volledige versie wilden maken. En zo geschiedde, en de rest is historie.

Overigens was ook Rudo de Raaff weer betrokken als plugger, in samenwerking met zijn nieuwe collega Michelle Jongerden. Zij gaan later dit jaar weer aan de slag met nieuwe songs van Darlyn, en ook voor Tangarine en een nieuwe artiest in ons management. Die nieuwe artiest heet Jack Jarryd en brengt vandaag de eerste track van zijn EP uit, getiteld ‘All That Matters‘.

Wellicht kunnen we deze lijst binnenkort updaten met nieuwe TopSongs, Alarmschijven of Megahits. Met Rudo aan de slag zet ik altijd een flesje champagne koud…

 

Auteur:
Wilfried Damman

Biografie:
Wilfried Damman is muziekondernemer, schrijver en sportliefhebber

foto auteur